Politika Privatnosti

    Camping Bor

    Crikvenička 10, 51500 KRK Hrvatska

    tel: +385 (51) 221 581
    tel: +385 (51) 221 580
    fax: +385 (51) 222 429
    e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

    Uvodne odredbe

    Ova Politika utvrđuje odgovoran i transparentan okvir za osiguravanje usklađenosti s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka.

    Politika se primjenjuje na sve organizacijske dijelove Camping Bor (u daljnjem tekstu VODITELJ OBRADE) te na sve zaposlenike, uključujući honorarne djelatnike i privremene radnike jednako kao i na sve vanjske suradnike koji djeluju u ime voditelja obrade.

    Izjava o politici

    Voditelj obrade posvećen je poslovanju u skladu sa svim zakonima, regulativama te najvišim standardima etičnog poslovanja.

    Ova politika iznosi odredbe očekivanog ophođenja zaposlenika voditelja obrade i njegovih vanjskih suradnika koji se bave prikupljanjem, upotrebom, čuvanjem, prijenosom, objavljivanjem ili uništavanjem bilo kakvih osobnih podataka koji pripadaju zaposlenicima, poslovnim partnerima voditelja obrade i drugim fizičkim osobama. Svrha politike je standardizacija zaštite prava i sloboda ispitanika očuvanjem privatnosti njegovih osobnih podataka u svim aspektima poslovanja voditelja obrade koji uključuju osobne podatke. Ovom politikom utvrđuje se da VODITELJ OBRADE neće neovlašteno otkrivati osobne podatke trećoj strani, niti postupati na način koji ih ugrožava.

    Načela obrade osobnih podataka

    Voditelj obrade usvaja sljedeća načela kojih ce se držati pri prikupljanju, korištenju, zadržavanju, prijenosu i uništavanju osobnih podataka:

    LEGITIMNOST, PRAVEDNOST I TRANSPARENTNOST

    Osobni podaci obrađivat ce se legitimno, pravedno i transparentno spram ispitanika. To znaci da ce voditelj obrade u svim relevantnim situacijama izvijestiti ispitanika o tome kako ce obrađivati podatke (transparentnost), a obrada ce se vršiti isključivo u skladu s time što je rečeno (pravednost) i u skladu sa svrhom koja je propisana u primjenjivom zakonu o zaštiti osobnih podataka (legitimnost).

    OGRANIČENJE SVRHE

    Osobni podaci prikupljat ce se za jasno definirane i legitimne svrhe te se neće obrađivati ni na koji način koji nije u skladu s tim svrhama. To znaci da voditelj obrade mora jasno navesti za što ce se koristiti prikupljeni podaci te ograničiti procese obrade osobnih podataka na isključivo one procese koji su potrebni da bi se ostvarile te svrhe.

    MINIMIZACIJA PODATAKA

    Prikupljeni osobni podaci bit ce relevantni i ograničeni na ono što je nužno za postizanje svrhe njihove obrade. To znaci da voditelj obrade neće prikupljati, obrađivati ni pohranjivati više osobnih podataka no što je nužno potrebno.

    TOČNOST PODATAKA

    Prikupljeni osobni podaci bit ce točni i ažurni, što znaci da ce voditelj obrade imati razvijene procedure za otkrivanje i rješavanje zastarjelih, netočnih i nepotrebnih osobnih podataka.

    OPREZNA POHRANA PODATAKA

    Osobni podaci neće se čuvati u obliku koji omogućava identifikaciju ispitanika dulje no što je to potrebno za svrhu obrade. To znaci da ce voditelj obrade, gdje god je to moguće, čuvati osobne podatke na način koji ograničava ili sprečava identifikaciju ispitanika.

    SIGURNOST PODATAKA

    Osobni podaci ce se obrađivati i pohranjivati na način koji osigurava odgovarajuću zaštitu od povreda poput neovlaštene i nezakonite obrade te slučajnog gubitka, uništenja ili oštećenja podataka. Voditelj obrade ce implementirati prikladne tehnološke i organizacijske mjere opisane u Politici sigurnosti osobnih podataka kako bi u svakom trenutku osigurao cjelovitost i povjerljivost osobnih podataka.

    PRIVATNOST UGRAÐENA U DIZAJN SUSTAVA

    Prilikom dizajniranja novih te pri pregledu i proširenju postojećih sustava i procesa voditelja obrade, vodit ce se briga o primjeni svih ovih načela kako bi se maksimalno zaštitila privatnost ispitanika.

    Prava ispitanika

    Svi ispitanici čiji se podaci prikupljaju i obrađuju od strane voditelja obrade, imaju sljedeća prava:

    PRAVO NA PRISTUP INFORMACIJAMA

    Svaki ispitanik ima pravo na kopiju podataka koje voditelj obrade posjeduje u svojoj arhivi u svrhu uvida. Osim prava na uvid u vlastite podatke,

    ispitanik ima i pravo na informaciju o:

    • svrsi obrade i pravnoj osnovi za obradu
    • legitimnom interesu, ako se na njemu temelji obrada
    • vrstama i kategorijama prikupljenih osobnih podataka
    • trećim stranama kojima se podaci prosljeđuju
    • roku čuvanja podataka
    • izvoru osobnih podataka, ako nisu prikupljeni od ispitanika

    Sve informacije ispitaniku trebaju biti dostavljene jasnim i jednostavnim jezikom, kako bi osigurali razumijevanje, te moraju biti jasno naznačene i vidljive kako ih ispitanik ne bi previdio.

    Postoji mogućnost da pružanje zatraženih informacija ispitaniku može otkriti informacije o drugoj osobi. U takvim je slučajevima potrebno te podatke anonimizirati ili posve uskratiti kako bi se zaštitila prava te osobe.

    PRAVO NA ISPRAVAK PODATAKA

    Svaki ispitanik ima pravo na ispravak netočnih ili nepotpunih podataka koje voditelj obrade posjeduje u svojoj arhivi.

    PRAVO NA ZABORAV

    Ispitanici mogu zatražiti da se podaci o njima uklone iz arhive. Zahtjev ce biti uzet na razmatranje i bit ce mu udovoljeno ukoliko se ne protivi pravnoj osnovi obrade osobnih podataka.

    PRAVO NA OGRANIČAVANJE OBRADE

    Ispitanici imaju pravo na ograničavanje opsega obrade, u slučajevima u kojima je to primjenjivo.

    PRAVO NA PRIJENOS PODATAKA

    Ispitanici imaju pravo na kopiju podataka radi prijenosa drugom voditelju obrade.

    PRAVO NA PRIGOVOR

    Ispitanici imaju pravo na prigovor, posebno u slučaju kad se obrada temelji na legitimnom interesu voditelja obrade. Tada je potrebno napraviti reviziju svrhe obrade i ustanoviti njenu pravnu osnovu te u slučajevima kada je to primjenjivo, omogućiti ispitaniku povlačenje privole za obradu podataka i/ili prestanak obrade njegovih podataka.

    PRAVO NA PROCJENU:

    Ispitanici imaju pravo tražiti od nadzornog tijela procjenu kršenja odredbi Uredbe i internih politika voditelja obrade.

    PRAVO NA PRIGOVOR NA PROFILIRANJE

    Ispitanici imaju pravo na prigovor na automatsko profiliranje i druge oblike automatiziranog donošenja odluka.

    U slučaju da voditelj obrade odbije zahtjev ispitanika, u odgovoru ce biti naveden razlog odbijanja, na kojeg se ispitanici mogu žaliti nadležnom tijelu za zaštitu osobnih podataka (AZOP-u).

    Pravna osnova

    Pravne osnove za prikupljanje i obradu osobnih podataka ispitanika su sljedeće:

    ZAKONSKA OBVEZA

    Zakoni kojima se uređuje poslovanje obveznika propisuju skupove podataka koji su nužni za izvršenje zakonske obveze. Za prikupljanje i obradu podataka propisanih zakonima, voditelj obrade neće tražiti privolu od ispitanika, ali ce prikupljati samo podatke propisane zakonom i neće ih koristiti u druge svrhe. Ovo se posebno odnosi na podatke prikupljene temeljem sljedećih zakona i njima pripadajućih pravilnika među kojima izdvajamo:

    • Zakon o računovodstvu
    • Zakon o porezu na dodanu vrijednost
    • Zakon o porezu na dohodak
    • Zakon o radu
    • Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima

    IZVRŠENJE UGOVORNE OBVEZE

    Osobne podatke potrebne za ispunjenje ugovorne obveze voditelj obrade ce prikupljati bez privole ispitanika, u minimalnom obimu koji je nužan za izvršenje obveze.

    LEGITIMNI INTERES

    Voditelj obrade u daljnjem ce tekstu objaviti popis svojih legitimnih interesa na temelju kojih prikuplja i obraðuje osobne podatke u svrhu omogućavanja i/ili unapređenja svojih usluga ili proizvoda.

    ZAŠTITA VITALNIH INTERESA ISPITANIKA

    Voditelj obrade može prikupljati i obrađivati osobne podatke bez privole ispitanika ukoliko je to u svrhu zaštite njegovih vitalnih interesa.

    JAVNI INTERES ILI IZVRŠENJE SLUŽBENE OVLASTI VODITELJA OBRADE:

    U slučaju kada djelatnost voditelja obrade obuhvaća djelovanje u ime javnog interesa ili se obrada podataka temelji na drugoj vrsti službene ovlasti, nije uvijek nužno obavijestiti ispitanika o prikupljanju osobnih podataka.

    PRIVOLA:

    U svim ostalim slučajevima, voditelj obrade tražit ce privolu od ispitanika za prikupljanje i obradu osobnih podataka u kojoj ce svrha obrade biti jasno navedena. Ispitanik u svakom trenutku može povuci privolu i time njegovi podaci moraju automatski biti uklonjeni i obrada prekinuta.

    Voditelj obrade vodit ce evidenciju aktivnih i povučenih privola u svrhu osiguravanja ispravnosti poslovanja.

    Legitimni interes

    Voditelj obrade objavljuje slijedeće legitimne interese:

    ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA GDPR

    Ispitanici imaju pravo na prigovor na obrade osobnih podataka koje se temelje na ovim legitimnim interesima.

    Pojmovi i definicije

    OPCA UREDBA O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA (GDPR)

    Opća uredba o zaštiti osobnih podataka (GDPR) (Regulation (EU) 2016/679) je uredba kojom Europski parlament, Vijece Europske unije i Europska komisija namjeravaju ojačati i objediniti procese zaštite osobnih podataka svih pojedinaca unutar Europske unije (EU). Uredba se također odnosi na iznošenje osobnih podataka van EU.

    VODITELJ OBRADE

    Subjekt koji utvrđuje svrhu, uvjete i način obrade osobnih podataka.

    IZVRŠITELJ OBRADE

    Subjekt koji provodi obradu podataka u ime voditelja obrade.

    AGENCIJA ZA ZAŠTITU OSOBNIH PODATAKA

    Državna agencija čiji je zadatak štititi podatke i privatnost, nadgledati procese primjene Uredbe, te aktivno provoditi Uredbu o zaštiti osobnih podataka unutar Europske unije.

    SLUŽBENIK ZA ZAŠTITU OSOBNIH PODATAKA

    Stručnjak za zaštitu podataka koji samostalno djeluje kako bi osigurao da poslovni entitet djeluje u skladu s politikama i procedurama koje su postavljene na temelju Uredbe.

    ISPITANIK

    Fizička osoba čije osobne podatke obrađuju voditelj ili izvršitelj obrade podataka.

    OSOBNI PODATAK

    Bilo koja informacija koja se dovodi u vezu s fizičkom osobom, tj. ispitanikom i koja se može koristiti za izravno ili neizravno identificiranje osobe.

    OBRADA OSOBNIH PODATAKA

    Bilo koja djelatnost koja se provodi nad osobnim podacima, automatska ili ne, koja uključuje prikupljanje, upotrebu, izradu zapisa i slično.

    PROFILIRANJE

    Svaka automatizirana obrada podataka u svrhu procjene, analize ili predviđanja ponašanja ispitanika

    PRAVO PRISTUPA ISPITANIKA

    Poznato kao ‘pravo pristupa’, omogućuje ispitaniku pristup osobnim podacima koji ga se tiču i koji su u posjedu voditelja obrade.

    Zakonska regulativa

    Uredba (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46/EZ (Opća uredba o zaštiti podataka)

    Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka.


    Camping Bor

    Bor

    Crikvenička 10,
    51500 KRK Hrvatska


    tel: +385 (51) 221 581
    tel: +385 (51) 221 580
    fax: +385 (51) 222 429
    e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.